AYSUN'UN TARİF DEFTERİ

AYSUN'UN TARİF DEFTERİ

28 Mayıs 2012 Pazartesi

GALETA UNLU KARNIYARIK POĞAÇA




Yarım paket margarin,yarım su bardağı sıvı yağ,2 yumurta (1 tanesinin akını ayır)tuz,1 paket kabartma tozu,1 bardaktan 1 parmak eksik yoğurt,un.hepsini karıştır ele yapışmayacak yumuşak hamur elde edilecek.karnıyarık şekli verip önce yumurta akına sonra galeta ununa bulanıp ortasına istenen harç konulup pişirilir. Veee afiyetle yenir :)

TEL ŞEHRİYE SALATASI





Anneler grubundan Ayşegül arkadaşımın tarifi ben çok beğendim sizlerinde bu tarifi beğeniceğinizi ümid ediyorum afiyet olsun:)



1 paket tel şehriyeyi az yağ ile teflon tencerede kavurup tuz ilave edip 3,5 su bardağı su ile
pişirilir.sonra geniş bi karıştırma kabına alınıp birbirine yapışmasın diye tahta kaşıkla arada karıştırılarak soğutulur .kornişon turşu ,mısır,kırmızı biber,maydanoz yeşil soğan,haşlanmış mantar ,(daha ne koymak isterseniz ilave edebilirsiniz)tuz,limon ,yağ ve nar ekşisiyle servis yapılır,

24 Mayıs 2012 Perşembe

PİRİNÇLİ SEMİZOTU YEMEĞİ











Yaz mevsiminde sebze yemeklerinden en çok sevdiğim yemek semizotu yemeğidir ,Salatasını da çok seviyorum fakat pirinçli semizotu yemeği benim için  yazın vazgeçilmez yemeğidir.Ve pratik oluşuda ayrıca bir güzellik katıyor :)
Eşim sevmediği için kendime özel olarak pişiriyorum :)

Malzemeler

  • 1 bağ semizotu
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı  
  • 2 olgun domates
  • 1 yemek kaşığı pirinç
Yapılışı

  1. Semizotunu yıkayıp temizleyin, fazla küçültmeden doğrayın, bir kenarda bekletin.
  2. Küçük bir tencereye zeytinyağını koyun, yemeklik doğradığınız soğanları pembeleştirin.
  3. Domatesleri küp küp doğrayın, tencereye ekleyin. Semizotlarını da ekleyin, tuzunu atın ve tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte pişmeye bırakın.
  4. Semizotu suyunu salınca 1 kaşık kadar pirinç ekleyin. Yemeğiniz kısık ateşte kendi suyuyla pişecektir. Ancak biraz daha sulu severseniz su ekleyebilirsiniz. Pirinç yumuşadıktan sonra altını kapatın.



SEMİZOTU HAKKINDA

BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
* Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.
* Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir.
* Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır.
* Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
* Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.
Sayılan bütün bu etkileri için semizotu, diyete katılıp bolca yenilmelidir.

BÖRÜLCE SALATASI















MALZEMELER:200 gram kuru börülce (geceden ılık su ile ıslatılmış)
Taze maydonoz
Taze dereotu
Taze nane
Taze soğan
istenirse domates ve salatalık
Sızma zeytinyağı ve limon
Geceden ıslatılan kuru börülceyi yıkadıktan sonra çelik tencerede tuz ekleyerek 20-25 dakika kadar haşlayalım. Haşlama suyunu süzdükten sonra kararmaması için bir adet limon suyunu ekleyerek karıştıralım. Sızma zeytinyağını da ekledikten sonra arada karıştırarak soğumasını bekleyelim.

Not:Yeşilliklerini sıcakken eklediğimizde yeşillikler "yosun yeşili" rengi oluyor. Bu nedenle  yeşillikleri börülce soğuyunca katmalıyız. Afiyet olsun.






BÖRÜLCE HAKKINDA

Ortalama 100 gr. kuru börülcenin içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 343 kalori 22.8 gr. protein: 20 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 1,5 gr. yağ; 2 gr. lif: 138 mgr. fosfor: 74 mgr. kalsiyum; 5.8 mgr. demir; 6,7 mgr. sodyum; 260 mgr. potasyum: 30 IU A vitamini; 1.05 mgr. B1 vitamini: 0,21 mgr. B2 vitamini ve 2.2 mgr. B3 vitamini.

  • Göğüs ve akciğere faydalıdır.
  • Demir minerali yönünden zengin bir besin olduğu için kansızlığa da iyi gelir.
  • Potasyum yönünden zengin olduğundan, yüksek tansiyonu düşürür.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Ayaktaki şişklikleri indirir..
     
Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde yetiştirilen börülcenin faydaları  saymakla bitmiyor :)





13 Mayıs 2012 Pazar

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR



ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

MALZEMELER:

4 Kişi için

 4 adet ayıklanmış çanak enginar
2 orta boy kuru soğan
1 adet orta boy patates
1 limon,
Toz şeker, tuz, su
Dereotu
Zeytinyağı
1 avuç haşlanmış bezelye
1 orta boy havuç

YAPILIŞI:

Öncelikle bezelyeleri haşlayın ,Soğanları ,patatesleri ve havucu  küp küp doğrayın,Doğradığınız soğanları biraz zeytinyağında  tuz ve şekeride ekleyerek tencerenin kapağı kapalı olarak kavurun .İçine bezelyeleri, küp küp doğranmış havuç ve patatesleri ekleyin. 10 dakika kadar pişirin.Bu karışımın üzerine enginarları sap kısımları yukarı gelecek şekilde  yerleştirin. Limonsuyunu, üzerine çıkacak şekilde su ve zeytinyağını ilave ederek orta ateşte 25-30 dakika pişirin. Enginarlar yumuşayınca bir tabağa alın. içine pişen karışımı koyup  kıyılmış dereotu ile  servis yapın. Afiyet olsun:)





NOT: Ayıklanmış enginar alırken mümkünse gözünüzün önünde ayıklanıp sadece içinde limon bulunan suyla beraber torbaya konmasına dikkat ediniz. Eve gelir gelmez enginarlarınızı iyice yıkadıktan sonra yarım kesik limonla ovunuz ve yine limonlu suda bekletiniz

3 Mayıs 2012 Perşembe

Versatile Blogger Ödülü.

 

 


Canım arkadaşım çiçom bana bu güzel ödülü layık gördüğün için çok teşekkür ediyorum ,Benim olayı anlamam baya bir vakit aldı ama anladım ve ödülümü yayılıyorum :) vede kuralları da .Seni çok öpüyorum:)



1.Sizde 11 arkadaşınıza vereceksiniz bu ödülü.
http://birtutamkekik.blogspot.com/

http://cicekvebocek.com/










2.Ödül aldıklarını bloglarına gidip haber vermeniz gerekiyor.
Memnuniyetle

3. Kendimizle ilgili 7 gerçek paylaşıyoruz.



 sabırsız, bazen neşeli,bazen durgun, eşine ve oğluşuna aşık,  kurabiye süsleme merklısı, duygusal,çabuk ağlayan,dans etmeyi seven .7 yi geçti ama olsun :)

                                  4. Size ödül veren kişiye teşekkür edin.

Sevgili arkadaşım çiğdem sana sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum:)

. Versatile Blogger Ödül fotosunu blogunuza ekliyorsunuz.





KABAK DOLMASI

Bu akşamki menümde kabak dolması var ,sarımsaklıyoğurt ile tadına doyum olmaz,umarım sizlerde beğenirsiniz:)  
MALZEMELER   
  • 1 kg kabak (dolmalık orta boy)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 300 gr kıyma
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 tatlı kaşığı salça
  • ½ çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz, Karabiber, nane,
  • sıcak su
Yapılışı:
  1. Kabaklar dış yüzü sıyrılır ve 2 yada 3'e bölünür oyulup yıkanır.
  2. Pirinç bol suda yıkanır
  3. Domatesi rendelenir.
  4. Kıyma, pirinç, nane, rendelenmiş domates,1 tatlı kaşığı salça, sıvıyağ,tuz, karabiber bir kaba ilave edilerek karıştırılır.
  5. Kabaklar doldurulup tencereye dizilir.
  6. 1 su bardağı sıcak su ile 1 tatlı kaşığı salça inceltilir.Ve tencereye kabakların üzerinden yavaşça boşaltılır.Yüzünü örtecek kadar sıcak su daha ilave edilir.
  7. Dolma orta hararetli ateş de 25-30dk pişirilir.
* Sarımsaklı yoğurt ile servis yapabilirsiniz...



Kabağın YararlarıSarı renkte çiçekler açan sürüngen bir bitki olan kabak oldukça besleyicidir. Özellikle B1 ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Ayrıca, bitkisel protein, nişasta ve çinko içerir. Kabak lif açısından da zengin bir besindir.

Kabağın Faydaları:İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Mide ve bağırsakları yumuşatır. Böbrek ve mesane iltihaplarını giderir. Basur ve prostat şikâyetlerini azaltır. Yüksek tansiyonu ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Sinirleri yatıştırır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Kan yapar. Cinsel gücü ve doğurganlığı arttırır. Zihin açar.

2 Mayıs 2012 Çarşamba

KIZARTMADAN YAPILAN SAĞLIKLI KARNIYARIK

3-4 gündür pazardan aldığım patlıcanlar karnıyarık olmak için dolapta bekliyorlardı,bense onları kızartmadan nasıl yapacağımı düşünüyordum ,bir araştırma yaparken kızartmadan yapabileceğim çok güzel bir tarif gördüm ve hemen uyguladım ,karnıyarık piştikten sonra lezzetine bayıldım tıpkı kızartma gibi oldu fakat tek farkı bol yağ gerekmeden sağlıklı bir şekilde kızarmış olması ,denemesi benden uygulaması sizden :)
KIZARTMADAN YAPILAN SAĞLIKLI KARNIYARIK


8 Adet karnıyarık yapmaya uygun ufak kemer patlıcan.
2 adet irice soğan
200 gr. dana kıyma
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Biraz maydanoz
4-5 yemek kaşığı domates püresi yada doğranmış domates
1 adet yeşil biber
Süslemek için 1 adet domates ve 2 adet yeşil biber

YAPILIŞI:

  • Yıkanmış patlıcanlarımızın kabuklarını şerit şerit soyuyoruz. 
  • 5 dakika kadar tuzlu suda bekletip kuruluyoruz.
  • Ocak üzerinde tost yapmaya yarayan kıstırmalı tost aletini ısıtıp yağlıyoruz.
  • Patlıcanları içleri pişip, kabukları da hafifçe kızarana kadar, yaklaşık 10-15 dakika alt üst ediyoruz. 
  • Doğradığımız soğanları 1 kaşık yağ ile tencremizin kapağı kapalı olacak şekilde pişiriyoruz
  • Ardından kıymamızı soğanlarla beraber iyice karıştırarak pembeleştiriyoruz,
  • İçine iyice minik doğranmış yeşil biber, 1-2 kaşık domates püresi, tuz, kara biber, ve 1 kahve fincanı da su ilave ediyoruz.
  • Biraz da ince kıyılmış maydanoz ekledik mi karnıyarığın içi hazırdır.
  • Patlıcanlarımızı fırın kabına yada ocakta pişereceğimiz tencereye yerleştirdikten sonra içlerini doldurup süslüyoruz. Pişireceğimiz zaman üzerlerine 1,5 bardak suya karıştırılmış 3-4 kaşık domates püresini döküyoruz.
İşte size sağlıklı bir patlıcan yemeği. Hele ki fırında pişirirseniz kızartılarak yapılandan ayırd etmek mümkün olmuyor :)

Patlıcan Hakkında:

İnce uzunlarına kemer, şişman olanlarına ise, bostan veya topan dediğimiz patlıcanın neredeyse hiç kalori vermediğini ama buna karşılık birçok vitamin ve az da olsa nikotin içerdiğini biliyor muydunuz? Anavatanı Hindistan olan bu sebzeyi Akdeniz ülkelerine İspanyollar getirmişler. Ağrıları giderdiği, vücuttaki fazla suyu attığı, karaciğere, kalp çarpıntısına ve şeker hastalığına iyi geldiği söylenir. Patlıcan çiğ yenmemesi gereken sayılı bitkilerden biridir.