AYSUN'UN TARİF DEFTERİ

AYSUN'UN TARİF DEFTERİ

5 Ocak 2016 Salı

BİSKOTTİ (İTALYAN BİSKÜVİSİ)




MALZEMELER

* 80 gr tereyağ
*200 gr toz şeker
*3 yumurta
*1 tatlı kaşığı vanilya
*385 gr un
*bir çimdik tuz
* 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
*250 gr. kuru meyve yada damla çikolata vs.
üzeri için 1 yumurta akı.






HAZIRLANIŞI:
Tereyağını karıştırma kabına alın ve şekeri ilave edin düşük devirde çırpın,Çırpıcı'yı durdurmadan  yumurtaları tek tek kırın, vanilyayı koyun ve düşük devirde çırpmaya devam edin. Unu eleyip  yavaş yaş ekleyin, tuzu, kabartma tozunu koyun ve karıştırın.İyice karışıp hamur toparlandıktan sonra çırpıcıyı durdurup çikolataları,kuru meyveleri de ilave edin.Mikseri açın kısa karıştırıp hemen kapatın.Hamuru elle yoğurmadan tezgahı unlayıp hamuru üzerine koyun ,hamuru ikiye bölün.Hamurun üzerine bastırmadan alttan yuvarlayarak ekmek şeklini verin. Diğer hamuru da aynı şekli verip yağlı kağıt kaplı fırın tepsisine  koyun üzerine yumurta akı sürüp toz şeker serpin.165 derecede 20 dk. pişirin. Fırından çıktıktan sonra dilim dilim kesin.Kesilen dilimleri fırın teline yerleştirin ve tekrar 110 derecede 20 dk. daha kurutmak için  pişirin. Biscottilerimiz hazır. Afiyet olsun :)

4 Ocak 2016 Pazartesi

KURUTULMUŞ DOMATES MARİNESİ









*8-9  adet  kurutulmuş domates
*1 tatlı kaşığı nar ekşisi
*1 çay bardağı sızma zeytinyağı
*1 diş sarımsak
*1 çay kaşığı kuru kekik yada / 1-2 dal taze kekik

*Kurutulmuş domatesleri çukur bir kaba alın. *Kaynar suyu ekleyip yumusaması için 15 dk.bekletip daha sonra süzün.( Dilerseniz domatesleri birkaç parça halinde kesip kullanabilirsiniz.) *Domatesleri,zeytin yağını ,kabuğu soyulmuş sarımsağı , kekiği kavanozun içine koyun.* Kapağını sıkıca kapatıp karıştırın.*Kavanozu buzdolabında yada güneş görmeyen bir yerde bir kaç hafta muhafaza edebilirsiniz. Marineyi kahvaltılarınız da ve  salatalarınız da sos olarak kullanabilirsiniz. Afiyet olsun :)


5 Mart 2013 Salı

Kek görünümünde poğça :)

Bu tarif Sevgili komşum Gülizar abla'nın tarifi ,ellerine sağlık çok güzel ve hafif bir poğça olmuştu :)

MALZEMELER:

*3 yumurta
*1 su bardağa yoğurt
*yarım su bardağasıvı yağ
*2 kabartma tozu
*1 demet dereotu
*3 su bardağa mısırunu
*yeteri kadar kadar peynir her peynir olur lor hariç

Bütün malzemeleri karıştırıp kek kalıbına döküyoruz ve afiyetle yiyoruz :)

26 Şubat 2013 Salı

BARBUNYA PİLAKİ

BARBUNYA  PİLAKİ

MALZEMELER :

*500gr. kabukları ayıklanmış taze barbunya
*Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
*1 adet iri kuru soğan
*Tuz
*2 tatlı kaşığı toz şeker
*1 adet iri domates
*1 adet havuç,1 cmlik küpler halinde doğranmış
*1 Adet orta boy patates,1 cmlik küpler halinde doğranmış
*3 diş sarımsak ,minik minik doğranmış
*1 adet limon
*süslemek için maydanoz

HAZIRLANIŞI :

1.Taze barbunyaları,tuzlu kaynar suda yumuşayana kadar haşlayın.(eğer kuru barbunya kullanacaksanız;250 gr.kuru barbunyayı bir gece suda bekletin ve aynı işlemi yapın.)süzdürün ve bekletin .barbunyaların çok pişip,dağılmamasına dikkat edin.

2.Orta boy bir tencereye zeytinyağını,ince ince doğradığımız soğanları koyun,üzerine bir miktar tuzve 2 tatlı kaşığı şekeri koyup kapağını kapatın.Soğanlar hafifçe yumuşayıp şeffaflaşsın.

3.Soğanların üzerine ,domatesi koyun ve hafifçe suyunu çekip ,koyu sos kıvamına gelinceye kadar pişirin.Tencereye havucu,patatesi ve sarımsağı ekleyin.Bütün malzemeyi biraz kavurun ve 1 su bardağı kaynar su döküp karıştırın.

4.Bir miktar yumuşayana kadar ,tencerenin kapağı kapalı olarak ,ortayla kısık arası bir ateşte pişirin.

5.Barbunyaları ekleyin .barbunyaların üstünü 2 parmak geçecek kadar kaynar su ekleyip yemek suyunu çekip yağına kalıncaya kadar , kısık ateşte pişirin.

6.Yemeği dinlendirip serviz tabağına aktarın ve maydonozla süsleyin.

7.Yanında limonla servis yapın.

NOT :Bu yemeği yazın ,mevsiminde yetişmiş ve olgunlaşmış domatesle pişiince tadı enfes oluyor.Eğer mevsimi değilse domates püresi veya bir tatlı kaşığı salçada kullanılabilir.

Afiyet olsun :)

25 Şubat 2013 Pazartesi

KIŞ ÇAYI

MALZEMELER

*1 adet elma
*1 adet ayva
*1 tutam ıhlamur
*1 adet limon
*tatlandırmak için bal

HAZIRLANIŞI

2 Litre su bir tencereye dökülür, içine elma ,ayva ,limon iyice yıkanıp ,kabukları ve çekirdekleri ile kesilerek suya eklenir ,bir tutam ıhlamur  da eklenerek kaynamaya bırakılır su yarısına geldiği zaman yani  1litreye düşene kadar kaynatılır .Sonrasında bir süzgeç yardımı ile süzülerek temiz bir sürahi yada şişeye alınır , Bal ile tatlandırılır arzuya göre çubuk tarçın da eklenebilir.Şifa olsun :)

Yeşil Mercimek Salatası

Nezamandır yazmayı ertelediğim tarifim yeşil mercimek salatası bu salatayla ilk tanışmamdan itibaren her misafirime yapıyorum ve herkes çok beğeniyor hatta liseden arkadaşlarımla buluşma günlerimizde yapılan salatalar arasına girdi hem besleyici ,hem sağlıklı :)Sadece dereotu ile bile hazırlanabilir .Afiyet olsun, umarım sizde benim gibi bayılacaksınız:)


YEŞİL MERCİMEK SALATASI

Malzemeler

*2 su bardağı yeşil mercimek
*1 su bardağı Bulgur yada pirinç ama ben bulgur kullanıyorum daha sağlıklı .
*1 demet dereotu (olmazsa olmaz)
*Mısır konservesi
*Kornişon turşu
ve arzu ettiğiniz biber ,mantar vs,içine girebilecek herşey :)
*Arzuya göre limon
*Zeytinyağı ,tuz

Hazırlanışı

Mercimekler ve bulgur ayrı ayrı çok dağılmayacak şekilde tuzzlu suda haşlanır ve soğuduktan sonra diğer melzemeler ile karıştırılır servisten önce tuz yağ limon ekleyerek servis tabağına alınır.

22 Şubat 2013 Cuma

Fırın Güveçte Levrek...

MALZEMELER

İstenilen kadar levrek  :)
Kuru Soğan
Zeytinyağı
Tuz ,karabibr


YAPILIŞI
Kuru soğanlar yarım ay şeklinde doğranıp güveç tabağına serilir.
Balıklar ayıklandıktan sonra temizce yıkanır.Suları süzüldükten sonra levreklerin iç kısmına önce biraz zeytinyağı sonra karabiber ve tuz  konarak elle yedirilir  Levreklerin üstü de tuzlanır ve güveç tabağına alınır ve üzerlerine zeytinyağı dökülür ,önceden ısıtılmış  200 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dk.pişirilir .Veeee enfes bir tatla buluşma zamanı gelir ben bayıldım umarım sizlerde bayılacaksınız :) Afiyet olsunn.